teisipäev, 18. märts 2008

koolituspäeval

Kokkuvõte esimesest koolituspäevast

  • Üldiselt: Projektipauna koolituse esimene päev Kuressaare Põhikooli õpetajatega möödus mõnusalt ja rahulikult.
  • Töökeskkond on koolitajale sobiv; projektor, toimivad arvutid, toimiv Interneti püsiühendus, arvutites olev Microsoft Office ja kõik muu sobiv.
  • Töömeeleolu: oli tunda õpetajates motiveeritust, suudeti olla esimesel pikal päeval olla väga mõnusad ja töised. Tase on ühtlane, kiiremaid ja tublimaid oli ikka ka, kusjuures nemad olid kähku toetams mõnda, kellel miski aps oli.
  • Milliseid apse oli, millest olid tingitud apsud? 1) Mingil ajal tekkis klassis minu jaoks väga kummaline situatsioon, Interneti pakkuja ei suutnud pakkuda niisugust võimaluts, et kõikidel õnnestuks endale gmaili kontot luua. Lihtsalt hakkas teatud arvutites keelduma. 2) koolitajapoolne viga või nö kahesilma vahele jätmine oli käesoleva koolituspäeviku loomisel kommenteerijate võimaluste blokeerimine. Linnuke oli vales kohas. Vabandust, et päeva lõpus usinasti kirjutatud kommentaarid koolitustegevusele ei tulnud läbi. Selle vea parandasin samal õhtul kodus. Kui keegi kursuslasest loeb hetkel käesolevat kokkuvõtet, siis siiski paluksin kirjutada kommentaar 17.märtsi koolitusele. See ju pigem harjutamiseks, aga ka tagasiside, mis järgneb igale koolitusele. Ma tänan kommenteerijaid ette!
  • Probleemi lahendus: õpetajatel taiplikkusest ei ole kunagi puudust olnud. Vahva oli jälgida, kui püüdlikult paar õpetajat lõid oma gmaili konto telefonitsi koduste abil koduse Internetiga. Siingi üks aitas teist. Minu jaoks väga taiplikud, väga ilus liigutus abistamaks kaasõppijat.
  • Tugistrateegijad: olin kursuse läbiviimisel ettetulevatele probleemidele mõelnud ning siit ka planeerisin tugistrateegiaid. Esimesena selgus, et mu isiklik läptop ei ühildu antud koolis oleva projektoriga. Lahendus: olin oma koondõppematerjali üles pannud isiklikule kodulehele. Ja probleemi ei olnudki.
  • Siinjuures kindlasti tänan Kuressaare Põhikooli arvutiõpetajat õp Lainet, kes oli meile tehniliste küsimuste lahendamisel toeks.
  • Tänud kah kooli õppealajuhatajale, Tiia Kuusele, kes komplekteeris rühma ja kes hoolib, et nende koolis uueneksid õpistrateegiad. Kes hoolitses kohvipauside eest, ise küpsetas nii maitsva koogi!
  • Tutuvusmise käigus ja TTS tabelit täites sain enesele kindlust, sest tase oli piisavalt ühtlane, teada-saamise-soov kah üksmeelne. Enesele sain selgeks selle, et selles koolis tehakse palju üritusi. Õpetajatel ideesid on kuhjaga. Kõigil osalejatel ongi soov saada sellelt koolituselt teadmisi juurde, kuidas oma mõtteid kõigepealt planeerida, õpiprojketiks formuleerida ning projekti suunata. Ja sellepärast see kursus just mõeldud on. Et õnnestuks tugineda osalejate eelteadmistele, siis TTS tabeli täitmisel olid andmed järgmised:
  • "TEAN" veerg - arvutikoolitusi läbinud 13 õpetajat; projektõppe koolitusel osalnud 3, Internetti oskab kasutada 14 (kõik kohalviibijad), Internetist kindlaid veebilehti otsida suudavad 8, järjehoidjat ehk Favoritest kasutavad 4, tarkvara installeerimist oskavad 2, Gmailis on konto 3, ajaveebi ehk blogi teha ja toimetada oskab 1, Wikis ühiskirjutamist oskab 0, PowerPointi oskab kasutada ja luua 8.
  • "TAHAN TEADA" veerg - selgus ühisel TAHAN veeru analüüsimisel, kokkuleppel ja arutelul, et lisaks õpiprojekti teooriale soovitakse lisateavet ja oskust saada alljärgnevalt: 1)õppida kasutama järjehoidjat, 2)vabavaralise tarkvara installeerimist, 3) gmaili konto loomist, 4) ajaveebi loomist ja selles toimetamist, 5) Wikis ühiskirjutamist.

Sellise plaani abil edasi toimetamisel peaksime jõudma nii öelda sihile, omandama Projektipauna koolituse sisu. Kodusest tööst: palusin, et oma uhiuues ajaveebis (blogis) reflekteeriksite end (see tähendab eneseanalüüsi, kokkuvõtet), oma osa esimesel Projektipauna koolitusel. Abistavateks küsimusteks pakkusin järgmised: Mis õnnestus? Missugune oli sinu panus selles? Mis võiks olla teisiti? Kes seda saaks muuta? Mis oli halvasti? Nõuanne - te saate seda oma blogis kirja panna News Postiga.

Meeldiva kohtumiseni järgmisel koolitusel, mis toimub kolmapäeval, 26. märtsil, kell 15.00.

Margit Lindau